Кадър earth3dmap.comЗа пръв път от Студената война насам светът е разделен

...
 Кадър earth3dmap.comЗа пръв път от Студената война насам светът е разделен
Коментари Харесай

Кошмарът на САЩ: Триъгълен съюз между Турция, Иран и Русия

 Кадър earth3dmap.com

За пръв път от Студената война насам светът е разграничен на лагери.

Посланикът на Съединени американски щати в Турция Дейвид Сатърфийлд съобщи след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че пазаруването на втори полк съветски зенитно-ракетни комплекси С-400 от Анкара ще провокира " по-активни дейности от страна на Съединени американски щати ", а Турция " може да се озове в санкционния лист ", оповестява Българска телеграфна агенция.

По-рано Вашингтон отправяше към Анкара сходни закани на по-високо ниво и всички опити на Турция да се разбере по този проблем със Съединени американски щати и другите й сътрудници в НАТО посредством основаване на смесени съгласителни механически комисии завършиха без триумф. Днес Анкара е вдигнала летвата и декларира, че може да се откаже от С-400 единствено в случай че американците спрат да поддържат кюрдите. И още веднъж удря на камък. В последна сметка, показва турското издание " Хабер7 ", " дипломацията на пазарлъка се смени с дипломация на знаците ", когато С-400 " започнаха да се разпознават с опциите на Турция да води самостоятелна външна политика ".

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, сключил негласни сделки с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, бе схванал този психически миг, което разреши на Анкара да маневрира сред районните исторически силови центрове - Москва и Техеран. Но щом новият американски водач Джо Байдън взе да показва, че е подготвен да се движи към връщане в Съвместния изчерпателен проект за дейности (СВПД) от 2015 година, целящ да възпре нуклеарната стратегия на Техеран, се наложи визията, че Вашингтон счита да промени най-много обстановката в историческия триъгълник Турция - Русия - Иран, насочвайки старания към Анкара към този момент откъм иранското направление. Заради дейностите на Вашингтон обаче този сюжет бе отсрочен за неопределен срок. Когато Съединени американски щати потеглиха в същото време и към изостряне на връзките с Русия, усещането в Турция бе, че американците ще отслабят натиска върху Анкара, ще търсят с нея някакви компромисни решения за наличните проблеми. Как пък не. Според египетското издание " НуунПост ", " в Белия дом изненадващо се изместиха акцентите в построяването на политиката за Близкия изток като цяло и по-специално по отношение на Техеран ".

Продължение в 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР